Francusko-belgijski film “Wakhan” redatelja Clementa Cogitorea pobjednik je ovogodišnjeg 18. motovunskog filmskog festivala i dobio glavnu nagradu Propeler Motovuna.

Riječ je o ratnom filmu koji prati neobične doživljaje francuske postrojbe u Afganistanu. Žiri glavne nagrade, u kojemu su hrvatska glumica Tihana Lazović, češki redatelj Petr Lom i slovačka redateljica Mira Fornay, dodijelio je i jedno posebno priznanje, islandskom glumcu Gunnaru Jonssonu za ulogu Fusija u filmu “Djevičanska gora”.

“Nagrada međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI pripala je španjolskom filmu ‘Magična djevojka’ redatelja Carlosa Vermuta, dok je nagradu ‘Motovunski kratki’ u festivalskoj selekciji kratkih filmova dobila Chintis Lundgren za estonsko-hrvatsko-danski animirani film “Život s Hermannom H. Rottom”.

U sklopu Motovunskog filmskog festivala ove je godine u pet dana prikazano stotinu filmova svih žanrova, iz gotovo svih dijelova svijeta. U glavnom festivalskom programu 22 filma konkurirala su za nagradu Propeler Motovuna te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala bila je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje predstavljeni su brojni prigodni prateći programi, od izložbi do glazbenih programa. Inače, ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, dok je nagrada “50 godina” dodijeljena utemeljitelju motovunskog festivala Rajku Grliću.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.