Međunarodni dan animacije obilježit će se ovaj vikend u zagrebačkom kinu Tuškanac, čime se ASIFA Hrvatske pridružuje brojnim zemljama koje u ovo doba godine slave animaciju u čast prvog javnog prikazivanja animiranog filma u kinu Opatique u Parizu, 28. listopada 1892. godine.

Hrvatski ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFA) za tu je prigodu priredio program namijenjen profesionalcima, kao i ljubiteljima animiranoga filma.

Tijekom subote u maloj dvorani kina predstavljaju se hrvatske producentske kuće, a u velikoj se održavaju projekcije profesionalnih, studentskih i namjenskih animiranih filmova.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, za poslijepodnevne sate priređen je program uspješnih i nagrađivanih filmova djece i mladeži nastalih u protekloj godini, nakon čega će uslijediti projekcije animiranih hrvatskih filmova iz 2015. i 2016. godine.

Prikazat će se 26 animirana filma hrvatskih autora i producenata, među kojima su i premijere filmova hrvatskih animatorica “Gamer Girl” Irene Jukić Pranjić, “Protoplazma” Katrin Novaković, “Mutne vode”  Ane-Marije Vidaković, “Otok” Tee Nucak i “Zašto” Ive Božić.

U nedjelju će se održati okrugli stol na kojem će sudjelovati bivši umjetnički savjetnici Hrvatskog audiovizualnog centra za animirani film, Margit Antauer, Igor Prassel i Darko Bakliža.

Nakon okruglog stola slijedi drugi dio selekcije animiranih hrvatskih filmova nastalih ove i prošle godine.

Program organizira ASIFA Hrvatske, sufinancira ga Hrvatski audiovizualni centar, a ostvaren je u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Ulaz je besplatan.

Komentiraj