Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je u utorak „E-Impuls“, kreditni program namijenjen mikro i malim poduzećima vrijedan 250 milijuna kuna, za koji će biti potrebno predavati minimalnu dokumentaciju, svega šest dokumenata.

Kako je prilikom predstavljanja programa kazao ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, radi se o bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a iznosi pojedinačnih potpora male vrijednosti kretat će se od 30.000 do 300.000 kuna.

Poziv je namijenjen poticanju investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenje kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga. Bespovratne potpore mogu koristiti pravne i fizičke osobe koje se bave ekonomskom djelatnošću, a spadaju u kategoriju mikro ili malih poduzeća.

Poziv za prijavu projektnih prijava otvoren je 21. srpnja, a projektne se prijave podnose s krajnjim rokom dostave do 30. rujna ove godine.

„Cilj ‘E-Impulsa’ je potaknuti što veći broj mikro i malih poduzeća u sektoru proizvodnje i proizvodnih usluga koje će primiti bespovratnu potporu u svrhu jačanja konkurentnosti. Kroz ‘E-Impuls’ pokrit ćemo onu najosjetljiviju ciljanu skupinu hrvatskih poduzetnika – obrtnike i mikro trgovačka društva. Pritom je intenzitet potpora 85 posto prihvatljivih troškova za mikro poduzeća, odnosno 65 posto za mala poduzeća“, naveo je Horvat.

Ministar je obećao krajnje pojednostavljenu proceduru za dobivanje potpore – poduzetnici će morati dostaviti svega šest dokumenata, dok bi od iduće godine svi zahtjevi za potporama išli isključivo elektronskim putem.

Za razliku od lanjskih 127 dodijeljenih potpora poduzetnicima, Horvat očekuje da će ih se ove godine dodijeliti 2.000, i to za prerađivačku, građevinsku, IT industriju, kao i potpore u raznim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Nastojat će, isto tako, da se nekadašnjih 190 dana čekanja na realizaciju projekta svede na 90 dana.

Predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Vjeran Vrbanec istaknuo je da će zbog povećanog rada agencije ove godine nastojati zaposliti još 61 osobu te da će kroz dva do tri mjeseca ta institucija imati ispostavu u svakoj županiji.

Komentiraj

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.