Kolumbijski su liječnici 2013. godine primili pacijenta kojem nisu uspjeli postaviti dijagnozu. Slučaj su proslijedili stručnjacima u američi Centar za kontrolu bolesti CDC i britanski Prirodoslovni muzej. Zajedno su radili na dijagnozi nobičnog tipa raka, a ostali su izbezumljeni kada su otkrili da su trakavice pronađene u njegovom tijelu imale – rak.

41-godišnji Kolumbijac nije preživio, preminuo je samo tri dana nakon što su pronašli kancerogene stanice u trakavicama, koje su se uspjele razviti u tijelu muškarca čiji je imunološki sustav bio oslabljen virusom HIV-a. Slučaj je ovih dana objavljen u New England Journal of Medicine, te je prvi poznati slučaj raka koji se razvio u parazitima unutar čovjekova tijela.

Liječnik koji je radio na slučaju ispričao je kako su na prvi pogled tumori na plućima i jetri izgledali ‘normalni’, ali kasnijom analizom otkriveno je kako tumori nisu sadržavali ljudsku DNA, već onu trakavice. Tkivo trakavice pripadalo je Hymenlopis nana, koja cijeli svoj životni ciklus može provesti u jednom domaćinu.

Prema CDC-u, trakavice sa rakom su rijetka pojava, a infekcija se može izbjeći kuhanjem sirovog povrća i čestim pranjem ruku, prenosi Independent.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.