Nakon prošlotjednih sindikalnih akcija i štrajka radnika Studentskog centra zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, Štrajkaški odbor SC-a pozvan je u podne na sastanak u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ako na sastanku ne dođe do dogovora o potpisivanju KU, radnici će prosvjed nastaviti u 13 sati pred Vladom na Markovu trgu, gdje u to vrijeme počinje sjednica Vlade, izjavio je za Hinu Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata i član Štrajkaškog odbora.

“Nakon naših akcija u četvrtak i petak očito se nešto počelo dešavati i danas smo dobili poziv na sastanak u 12 sati u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sastanak je bez dnevnog reda, a mi pretpostavljamo da će se razgovarati o potpisivanju ili nepotpisivanju KU”, kazao je Kiš ispred sjedišta SC-a u Savskoj ulici, gdje su se okupili radnici.

Kazao je kako su spremni na razgovor te će ovisno o rezultatima sastanka odlučiti o daljnjim akcijama.

“Ako sastanak krene u pozitivnom tonu, odnosno ako se počne razgovarati o načinu i oblicima potpisivanja KU, ljudi će se vratiti na svoja radna mjesta i štrajati do potpisa KU. Ako sastanak krene u krivom pravcu, a to je za nas svako odugovlačenje umjesto konstruktivnog razgovora, u 13 sati počinje Vlada i mi ćemo biti na Markovu trgu”, rekao je Kiš.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u traže potpisivanje već usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava. Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak to ne želi učiniti, te podsjeća kako je SC u dugovima i postupku sanacije i ističe da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna.

Komentiraj