Kad se avion TransAsia Airwaysa u veljači srušio u Tajvanu, čini se da se to dogodilo jer je pilot uočio da je jedan motor otkazao i onda je zabunom isključio i drugi, objavilo je u četvrtak vijeće za sigurnost u zrakoplovstvu podatke o nesreći koja je odnijela 43 života.

Tri minute nakon polijetanja crna kutija zabilježila je pilotove riječi: “Joj, povukao sam krivu ručicu”, kaže se u najnovijem izvještaju u vezi s tom nesrećom.

Jedan izvor koji je upućen u tekst izvještaja rekao je za Reuters da je isključen motor koji je radio. Podaci pokazuju da je gotovo novi avion ATR 72-600 usporio i srušio se nedugo nakon gašenja motora.

Izvještaj ne pripisuje krivnju i ne daje preporuke, samo dokaze objašnjava bolje nego što je to učinio preliminarni izvještaj objavljen nekoliko dana nakon nesreće.

  • Tri minute nakon polijetanja crna kutija zabilježila je pilotove riječi: “Joj, povukao sam krivu ručicu”.

Nacrt konačnog izvještaja izaći će u studenome, a u travnju 2016. očekuje se i konačni izvještaj, objavilo je vijeće uz objašnjenje da će u konačnome izvještaju biti i uzrok nesreće i preporuke za ubuduće.

Avion koji može letjeti i s jednim motorom, prevozio je 58 putnika i članova posade, a prije nego što će pasti u plitku rijeku u Taipeiju, dignuta je nosa krivudao među zgradama i putem krilom zakvačio jedan taksi i jedan nadvožnjak. Petnaest je osoba preživjelo nesreću.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.