– Američki državni tajnik John Kerry kazao je u utorak kako vjeruje da se može obnoviti dogovor o prekidu vatre u Siriji unatoč eskalaciji nasilja te je upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na “posljedice” ako se ne bude držao dogovora.

“Ono što se sada pokušava postići zabranit će svaki upad u Alep, neće dopustiti da Alep padne”, kazao je Kerry dan nakon sastanka u Ženevi.

“Ako Asad to ne prihvati, uslijedit će jasne posljedice, a jedna od njih mogla bi biti potpuna propast prekida vatre i povratak ratu. Mislim da Rusija to ne želi”, kazao je Kerry, koji je dan ranije u Ženevi spasiti obustavu neprijateljstva između sirijskog režima i oporbe, koja je načelno na snazi od 27. veljače.

Američki državni tajnik jedan je od tvoraca međunarodnog diplomatskog procesa kojim se želi okončati rat u toj zemlji. SAD i Rusija, dvije zemlje koje su izravno prisutne u sirijskom sukobu,  pokušavaju doći do ponovnog prekida vatre. Moskva je u utorak navela kako se nada da će “idućih sati” doći do prekida vatre u Alepu, podijeljenom sirijskom gradu na sjeveru zemlje.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.