Katar je u utorak objavio da će povećati proizvodnju prirodnog plina za 30 posto u idućih nekoliko godina u kontekstu pritiska susjednih zemalja u aktualnoj diplomatskoj krizi.

Emirat namjerava do 2024. godine povećati proizvodnju prirodnog plina na 100 milijuna tona godišnje, kazao je na konferenciji za novinstvo čelnik Qatar Petroleuma Saad Šerida Al-Kaabi.

“Novi projekt ojačat će vodeću poziciju Katara”, dodao je Kaabi.

Katar je vodeći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Trenutno se proizvodi 77 milijuna tona plina godišnje a planirano povećanje odgovara povećanju proizvodnje nafte za šest milijuna barela dnevno, pojasnio je čelnik katarske energetske kompanije.

Katarska najava veće proizvodnje plina poklopila se s izbijanjem najteže diplomatske krize u regiji Perzijskog zaljeva u više godina nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici uveli Dohi opsežan embargo.

Iz odabranog trenutka za najavu vjerojatno će se iščitavati ekonomski ali i politički motivi.

Katar je u ponedjeljak odgovorio na 13 zahtjeva koji su mu susjedi postavili kao uvjet za ukidanje sankcija.

Prema riječima čelnika katarske naftne kompanije, Doha želi povećavati proizvodnju kroz zajednička ulaganja s međunarodnim kompanijama.

Kaabi je ipak naglasio da će emirat ustrajati u realizaciji plana čak i ako Saudijska Arabija i njezini saveznici ostvare prijetnju i uvedu sankcije međunarodnim kompanijama za suradnju s Katarom u slučaju da Doha ne udovolji postavljenim zahtjevima.

“Ne bude li nijedna kompanija voljna surađivati s nama, sami ćemo proizvoditi 100 milijuna tona”, naglasio je.

Komentiraj