Južnokorejska autorica Han Kang osvojila je u ponedjeljak u Londonu međunarodnu književnu nagradu Man Booker za roman “Vegetarijanac” (“The Vegetarian”) koji govori o želji jedne žene da “postane biljka kako bi se izbavila od tamne strane ljudskog bića”.

Međunarodna nagrada Man Booker koja se dodjeljuje za strano djelo prevedeno na engleski i objavljeno u Velikoj Britaniji, jedna je od najuglednijih književnih nagrada u svijetu. Utemeljena je 2005. i dodjeljivala se svake druge godine, a od ove se dodjeljuje svake godine.

“Jako sam počašćena”, rekla je Han Kang za AFP. Književnica kojoj je 45 godina priznata je u Južnoj Koreji.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Boyd Tonkinle rekao je da je riječ o “lirskom i potresnom” djelu.

Prvi put ove godine nagrada je dodijeljena i prevoditeljici Deborah Smith koja je korejski naučila tri godine prije nego se upustila u prevođenje knjige.

One će podijeliti ček od 50.000 funta (63.000 eura), ali nagrada ponajprije donosi svjetsku popularnost i rekordnu prodaju knjige.

Komentiraj

FOTO:EPA/HANNAH MCKAY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.