epa06092195 People stand to form a map of the Korean Peninsula before beginning a cycling ride on a road that runs along the Demilitarized Zone (DMZ) separating the two Koreas at the Imjingak Pavilion in Paju, north of Seoul, South Korea, 17 July 2017. The event, organized by the Overseas Koreans Foundation, is aimed at promoting inter-Korean peace. South Korean defense ministry proposed to North Korea on 17 July, that inter-Korean military talks be held on 21 July, on reducing tensions along the border. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Južna Koreja predložila je novi krug vojnih pregovora s Pjongjangom, objavilo je ministarstvo obrane u Seulu u ponedjeljak, u pokušaju da se suzbije eskalacija napetosti na granici.

Pregovori bi se mogli održati u selu Panmunjom, na sjevernokorejskoj strani granice,  u petak, navodi ministarstvo te dodaje da bi im cilj bio okončati “sve činove neprijateljstva” duž vojne demarkacijske crte koja odvaja dvije zemlje.

Dvije su države tehnički ostale u ratu, ali južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je na vlast došao u svibnju, obećao je da će uključiti  Sjevernu Koreju u dijalog kao i provesti pritisak da se zaustavi njezin nuklearni program.

Ponuda je uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela prvi test s interkontinentalnim projektilom (ICBM) ranije ovog mjeseca te rekla da je razvila tehnologiju da postavi nuklearnu bojnu glavu na projektil.

Bude li se susret održao, označit će to prve vojne pregovore između susjeda u tri godine. Ministarstvo, koje nije objavilo agendu pregovora, reklo je da još uvijek čeka odgovor Pjongjanga.

Napetosti su trenutno visoke na Korejskom poluotoku, nakon godine u kojoj je Sjeverna Koreja izvela dva nuklearna pokusa i veći broj testova s balističkim projektilima unatoč međunarodnoj osudi i sankcijama UN-a.

Zadnji izvedeni test s interkontinentalnim projektilom koji je ispaljen 4. srpnja, potvrdio je strahove da je Sjeverna Koreja još korak bliže mogućnosti  da pogodi kopno SAD-a.

Unatoč agresiji Sjeverne Koreje i sve glasnijim ratobornim tonovima Washingtona, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in naglasio je važnost pridobivanja Pjongjanga za pregovore.

Komentiraj