Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić gostovao je jutros u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Salapić je istaknuo kako je očito da postoji vrlo ozbiljan problem u funkcioniranju državnih institucija. “Hrvatska se našla u krizi koju u Saboru nismo očekivali. Očekivali smo da ćemo se baviti problemima gospodarstva, zapošljavanja, reformama… Ovo što se događa sa SOA-om je krajnje zabrinjavajuće, a saborski Odbor za nacionalnu sigurnost još uvijek nije formiran”, rekao je.

Dodao je kako bi formiranje Odbora za nacionalnu sigurnost uvelike pomoglo premijeru Oreškoviću da riješi nastalu situaciju, da se vidi je li prekršen zakon i jesu li ugroženi nacionalni interesi. “No, očito je da ovdje nešto nije u redu”, ističe dodajući kako bi Odbor mogao funkcionirati i bez predsjednika, iako to nije dobro. Ističe kako predsjedničko mjesto tog odbora zakonski pripada najvećoj oporbenoj stranci, u ovom slučaju SDP-u. “Ni jedna druga opcija ne može na to utjecati tko će biti njihov kandidat, zakon je tu jasan. Razlozi za neprihvaćanje Ranka Ostojića ne mogu biti njegove objave na društvenim mrežama vezane za pitanja unutar njegove stranke”, poručuje.

Salapić kaže kako moraju postojati jasniji razlozi za smjenu Lozančića, te kako se mora znati kako je točno prekršio zakon. Na pitanje je li upitan rad Odbora za nacionalnu sigurnost ukoliko vladajuća većina nadglasa prijedlog da predsjednik Odbora bude Ranko Ostojić, Salapić kaže da bi se u tom slučaju u pitanje doveli osnovni postulati demokracije za koju smo se borili.

“HDSSB je očekivao zamah kada smo dobili novu vladu, a već je bilo toliko problema – s ministrom branitelja, ministrom kulture, sada imamo ovu aferu oko SOA-e, a dolazi novi val izbjeglica”, kaže Salapić ističući kako predsjednica svima, i Saboru i javnosti, mora objasniti kako je Lozančić prekršio zakon.

“Vjerujem da Lozančić neće odstupiti. Ako je bio sastanak predsjednice i premijera, a bio je onda je taj isti dan trebalo biti potpisano razrješenje i odmah ići u Sabor. Nadam se da će premijer sada presjeći i odlučiti kako treba, a saborski Odbor bi mu tu mogao znatno pomoći”, dodao je. Poručuje da bi moglo doći do novih problema, ako Odbor dokaže da nije bilo kršenja zakona. “I svi uključeni će imati štošta za objašnjavati. I u predizbornoj kampanji se govorili o SOA-i, tko će ju voditi. SOA-a nije i ne može biti predizborna tržnica. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, onda su ispred nas prijevremeni izbori”, upozorava.

O suradnji sporazumne koalicijske vlade salapić kaže kako stvari nisu krenule dobro, osvrčući se na ‘neslavan početak’ rada parlamenta i vlade. “Mi se ne čudimo da se HDZ obraća bivšim ministrima, to je normalno, ali zabrinjava jedna neupućenost zastupnika Mosta u cjelokupnu situaciju koja se događa. Očito nisu bili spremni za vođenje države”, dodaje.

Za kraj je poručio kako Domoljubna koalicija puca po šavovima i da se međusobno obračunavaju. “Ne mogu se složiti oko osnovnih stvari. Reforme – o njima nismo ništa čuli, nema ni jednog zakonskog prijedloga…”, zaključuje Salapić.

Komentiraj