Makedonski premijer rekao je da će biti otvoren za promjenu imena njegove države, povećavši nade da će završiti jedan od najneobičnijih diplomatskih sporova,  jezični spor između Makedonije i Grčke koji traje već 24 godine, piše list Guardian.

Grčka smatra da je njezin sjeverni susjed ukrao ime drevne grčke pokrajine smještene južno od makedonsko-grčke granice.

Zbog tog spora Grčka je blokirala susjednu Makedoniju u pristupu NATO-u i EU-u, a UN naziva Makedoniju Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dok se nesporazum ne riješi.

Sada makedonski premijer Nikola Gruevski kaže da je voljan ponovno otvoriti dijalog o tom pitanju s Grčkom,  najavivši da će svaka moguća promjena imena biti stavljena na referendum u Makedoniji.

“Spremni smo na raspravu, otvoriti dijalog s njima, kako bismo pronašli rješenje”, rekao je Gruevski u intervjuu za list Guardian.

Nakon godina nepopustljivosti na objema stranama, makedonski vođa je naveo da je možda pripreman donekle popustiti Grčkoj u sporu koji je počeo nakon raspada Jugoslavije.

“Želimo što je prije moguće otvoriti dijalog s Grčkom kako bismo pronašli rješenje i pronađemo li ga provest ćemo o tomu referendum među građanima”, rekao je Gruevski . “Putem dijaloga pronaći ćemo rješenje i nakon toga upitat ćemo građane: je li to ispravno ili nije?

Na objema stranama postoje znakovi da dugotrajni spor može biti riješen. Uoči posjeta Grčkoj u četvrtak, ministar vanjskih poslova Nikola Poposki  izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevni list Kathimerini da “su uvjeti više nego  zreli” da se riješi problem imena.

Posjet, prvi u 15 godina, otvara mogućnost da će Makedonija s Grčkom, koja je ekonomski na koljenima a iscrpljena je i izbjegličkom krizom, konačno pronaći osnove za kompromis.

To pitanje bit će središnja tema na razgovorima u četvrtak. Posjet Poposkog, i potreba rješavanja drugih važnijih pitanja,  možda nagovješta početak kraja jednog od najneobičnijih diplomatskih sporova, zaključuje Guardian.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.