Prošlotjedna odluka da se dozvoli trojici sirijskih adolescenata i jednom mladom invalidu da se iz Calaisa pridruže obiteljima u Britaniji je izniman slučaj, naglasio je u petak sud koji je izdao dozvole.

To objašnjenje je uslijedilo nakon što su udruge koje pružaju podršku migrantima koji čekaju u Calaisu prelazak preko La Manchea i britanski mediji protumačili odluku suda specijaliziranog za imigraciju i pravo azila kao otvorena vrata za dolazak stotina osoba.

Četvorica mladih su se nalazila “u specifičnoj i jedinstvenoj situaciji” uzevši u obzir njihovu dob, osjetljivost, psihološke traume i teške i stalne opasnosti kojima su bili izloženi u migrantskom logoru “džungla” u Calaisu, kao i zbog članova njihovih obitelji u Britaniji.

“Smatramo da su to rijetki slučajevi”, dodao je sudac i naglasio da europski propisi “Dublin 3”  prevladavaju u većini situacija. Prema toj uredbi molba za azilom treba se razmatrati u prvoj europskoj zemlji u koju je stranac ušao.

  • Četvorica sirijskih izbjeglica, koji su dva mjeseca živjeli u “džungli”, stigli su u četvrtak u Britaniju.

“Ta presuda pokazuje da postoji legalan i siguran put za spajanje obitelji”, rekao je George Gabriel iz NGO Citizens UK.

Odvjetnik četvorice Sirijaca Michael Fordham je rekao da je sigurno da će se tako postupiti sa svim maloljetnicima bez patnje koji se nalaze u tom divljem naselju koji imaju jednog člana obitelji u Britaniji.

U četvrtak je London objavio da se sprema primiti sirijsku djecu odvojenu od obitelji, koja su stigla iz Sirije preko Italije ili Grčke, u suradnji s UN-ovim Visokim povjereništvom za izbjeglice (UNHCR), ali je isključio prihvaćanje djece koja se već nalaze u “džungli” u Calaisu.

Vlada je odbila objasniti zašto je Calais isključen iz te odluke, ali britanski mediji su taj izbor protumačili izbjegavanjem stvaranja gužve na vratima Britanije.

Komentiraj

FOTO:EPA/ETIENNE LAURENT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.