Iako je u svom rodnom gradu prolazio sve moguće faze umjetničkog rada, od hvaljenog i slavljenog do osporavanog pa i sudski gonjenog, poznati multimedijski umjetnik Marijan Crtalić ponovo se predstavio u Sisku, u Gradskoj galeriji Striegl, izložbom pod nazivom “Mogućnosti otpora/nadogradnja”.

Nastavljajući svoju bitku “za slobodu umjetnosti i izražavanja, istinske vrijednosti, rad, kreativnost i čuvanje industrijske baštine, a protiv uskogrudnosti, učmalosti i destruktivnog uništavanja ostvarenih društvenih vrijednosti”, ovaj je put, u pseudoarhivskoj formi, prikazao svoje dosad ostvarene akcije i preformanse. Kroz dokumentarne video i fotomaterijale, članke, izvještaje, intervjue i priznaja, podsjetio je na svoje multimedijske projekte u zemlji i inozemstvu, a posebno na najnoviji projekt “Festival Željezara”, čiji je idejni autor.

“Ovom izložbom želim potaknuti pojedince i skupine na borbu za svoja prava. Još od 90-ih godina upozoravam na pljačku i korupciju, na rat uhljeba i struke. Smatrao sam da kao umjetnik moram reagirati na negativne pojave koje se događaju oko nas. Kako bi upozorio na uočene negativnosti, iz slikarstva, koje mi je temeljna struka, ušao sam i u druge medije, ali smatram da je i to dio umjetnosti”, rekao je Crtalić.

Kako bi ostao dosljedan sebi, Marijan Crtalić je uz pomoć svoje mlađe kolegice, konceptualne umjetnice Petre Brnardić, na sisačkoj šetnici izveo performans, kako bi upozorio na pokušaje osporavanja slobode umjetničkog izražavanja.

Marijan Crtalić rođen je 8. svibnja 1968. u Sisku. Multimedijski je umjetnik. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. Izlagao je na samostalni i skupno na velikom broju izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada. Živi i radi u Sisku i Zagrebu.

Komentiraj