‘ŠEKSOV STATUS KOD TUĐMANA bio je otpočetka uvjetovan jednom informacijom. Tuđman je Manoliću i meni još prije prvih izbora rekao da ga je francuska obavještajna služba obavijestila da Šeks s Matom Meštrovićem u Parizu dogovara da se Tuđmana smijeni’

Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH” naziv je nove knjige Vladimira Šeksa u kojoj, kroz obračun s Josipom Manolićem i Stjepanom Mesićem, iznosi teze da je priča o Tuđmanovim planovima za podjelu Bosne upravo Mesićeva i Manolićeva konstrukcija. Štoviše, on kao autora teze o podjeli Bosne pokušava prikazati Josipa Manolića, i to na temelju jednog Manolićevog citata, izvađenog iz konteksta, izrečenog na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti 11. svibnja 1993. u Predsjedničkim dvorima. Riječ je događajima koji se, dakle, odvijaju dvije godine nakon dogovora Tuđman-Milošević o podjeli Bosne i Hercegovine i godinu dana nakon početka bošnjačko-hrvatskog sukoba. Sporni Manolićev citat iz 1993. glasi: “… mi na sve to moramo dati odgovore. Jesmo li za Bosnu i Hercegovinu ili smo za njezinu podjelu?

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

FOTO:FOTO: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.