Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice pozvalo je u petak Grčku da riješi “potpuni kaos” na otocima u Sredozemnome moru kamo su stigle tisuće migranata, dok grčka vlada traži pomoć EU-a u rješavanju imigranstke krize.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se Atena zbog ograničene infrastrukture ne može sama boriti s golemim priljevom izbjeglica iz Sirije i Afganistana.

 

  • Grčke vlasti moraju “voditi i koordinirati odgovor”, rekao je Cochetel, dugogodišnji djelatnik UNHCR-a koji je istaknuo da “još nije vidio sličnu situaciju”.

 

 

“Sada je vrijeme da vidimo je li EU unija solidarnosti ili unija u kojoj svatko samo štiti svoje granice”, rekao je Cipras.

Vincent Cochetel, direktor povjerenstva za Europu, izjavio je nakon posjeta grčkim otocima Lesbosu, Kosu i Chiosu da i članice EU-a moraju činiti više kako bi preuzele na sebe dio tereta koji nosi Grčka, kamo je samo u srpnju stiglo 50.000 ljudi.

“Što se tiče vode, provođenja zdravstvenih mjera i raspodjele hrane, potpuno su nedostatni. Na većini otoka nema prihvatnih kapaciteta, ljudi spavaju na otvorenom”, rekao je na konferenciji za novinare

“Dakle, na otocima vlada potpuni kaos. Nakon nekoliko dana prevozi ih se u Atenu, gdje za njih nema ničega”.

Grčke vlasti moraju “voditi i koordinirati odgovor”, rekao je Cochetel, dugogodišnji djelatnik UNHCR-a koji je istaknuo da “još nije vidio sličnu situaciju”.

“Zabrinuti smo zbog ovakve situacije jer nitko zapravo ne preuzima odgovornost za njezino rješavanje, zbog čega je humanitarnim radnicima veoma otežano sudjelovanje u tim naporima”, dodao je.

Cochetel je izrazio bojazan da bi se situacija u Grčkoj mogla “iskoristiti” u političke svrhe.

“Najvažnije je ne dozvoliti da se u Europi dogode novi Calaisi”, upozorio je. Mnogi migranti odlaze u tu francusku luku a barem deset ih je poginulo pokušavajući ući u Veliku Britaniju kroz tunel La Manche.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.