Čelnici HSS-a ustvrdili su u subotu kako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kasni s donošenjem pravilnika za ruralni razvoj te kako je do sada donesene pravilnike prilagođavao “velikim igračima”, ne očekujući tako velik interes poljoprivrednih proizvođača za sufinanciranje projekata restrukturiranja i modernizacije.

HSS u priopćenju upozorava kako je ministar na temelju programa ruralnog razvoja trebao napraviti pravilnike za 16 mjera, a donio ih je za samo njih šest.

 

  • U HSS-u su uvjereni su da su pravilnici loše pripremljeni, a upozoravaju da su natječaji objavljeni svega osam dana od objavljivanja takvih pravilnika.

 

 

“Kada će biti i zašto već nisu objavljeni pravilnici za ruralni razvoj”, pitaju se u HSS-u i tvrde da je “ignoriranje problema jedino što Jakovini dobro ide”.

“Gotovo cijeli mandat je bio potreban za izradu Programa ruralnog razvoja, a sada opet problem predstavljaju pravilnici za ruralni razvoj”, tvrde HSS-ovci i upozoravaju da još nisu poznati rezultati natječaja za dodjelu EU sredtava namijenjenih ulaganju u fizičku imovinu. “Jakovina se ne usuđuje objaviti liste jer su pravilnici za podmjeru 4.1. i 4.2. rađeni za velike igrače i to tako da oni uzmu većinu novaca iz natječaja”, kaže se u priopćenju koje je stranka objavila nakon konferencije za novinare svojih čelnika.

U HSS-u su uvjereni su da su pravilnici loše pripremljeni, a upozoravaju da su natječaji objavljeni svega osam dana od objavljivanja takvih pravilnika.

“Jasno je da je ove pravilnike Jakovina prilagođavao jednoj manjoj skupini jer vjerojatno nije očekivao tako veliki interes poljoprivrednih proizvođača, a to pokazuje kako nema pojma o tome što se događa u resoru kojeg bi on trebao štititi i razvijati”, tvrdi HSS.

Traže da se provedeni natječaji ponište te da se pravilnici izmijene tako da se ograniči postotak potpore. “Nije normalno da se dobiva potpora do 90 posto od ukupne investicije – postotke treba smanjiti kako bi se sredstva raspodijelila na što veći broj korisnika, a ne na nekoliko velikih”, stoji u priopćenju koje je stranka izadala nakon konferencije za novinare u vrbovcu, na kojoj su o implementaciji Programa ruralnog razvoja govorili predsjednik HSS-a Branko Hrg, župani i koprivničko križevačke županije Stjepan Kožić i Darko Koren te predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin,

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.