Hrvatska želi razviti gospodarsku suradnju s Bolivijom, južnoameričkom zemljom s kojom nema potpisan niti jedan sporazum, rekla je hrvatska veleposlanica Nives Malenica tijekom posjete tamošnjoj hrvatskoj zajednici.

„Kada uspijemo pronaći zajednički interes razvit ćemo gospodarsku suradnju, i to ondje gdje će postojati institucionalna komunikacija. Primjerice, Hrvatska gospodarska komora (HGK) s komorama u gradovima La Paz, Santa Cruz ili Cochabamba“, rekla je Malenica.

„Postoje zanimljivi projekti u turizmu, a vidjet ćemo mogućnosti i u drugim područjima“, dodala je.

Hrvatska je 2014. godine izvezla proizvode za 479.184 kune, a uvezla iz Bolivije za 250.851, podatak je Državnog zavoda za statistiku.

Bolivija je jedna od najsiromašnijih južnoameričkih zemalja s velikim razlikama između bogatih i siromašnih no ondje se nalaze druge po veličini zalihe plina u Južnoj Americi. Gospodarski rast je iznosio 5,5 posto u 2014. godini, podatak je Svjetske banke.

Hrvatsko veleposlanstvo u Čileu pokriva susjednu Boliviju gdje je Malenica otišla na poziv hrvatske zajednice u gradu Oruro, na zapadu zemlje.

„Bilo je to emotivno, lijepo i srdačno primanje“, rekla je Malenica.

U Boliviji živi između 4.000 i 5.000 stanovnika hrvatskog porijekla.

Evo Morales, prvi indijanski predsjednik, na vlast je došao 2005. i nacionalizirao je energetski sektor, a mandat mu istječe 2019. godine.

„Zahvaljujući visokim cijenama sirovina, povećanom izvozu ruda i plina te razumnoj makroekonomskoj politici, u Boliviji je prosječan gospodarski rast iznosio 4,9 posto u razdoblju od 2004. i 2014. godine“, navedeno je na internetskoj stranici Svjetske banke.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.