Ministarstvo poduzetništva i obrta trenutno priprema tri natječaja, koji će biti na razini od oko 1,5 milijardi kuna, izjavio je u utorak u Zadru ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

“U ovom trenutku pripremamo natječaj za praćenje, izgradnju i opremanja poduzetničkih potpornih institucija. Financirat ćemo i individualne i zajedničke nastupe na domaćim i inozemnim sajmovima. Zadnji natječaj, za koji sam isto siguran da ćemo dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije, bit će usmjeren na izgradnju poduzetničke infrastrukture odnosno opremanje poduzetničkih zona svom potrebnom infrastrukturom”, kazao je Horvat koji je sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i zadarskim poduzetnicima razgovarao o konkretnim problemima i mogućnostima njihova rješavanja.

Kako je istaknuo, zadarsko poduzetništvo u maloj je mjeri proizvodno, uglavnom je prerađivačko, čemu će se morati prilagoditi i programi poticanja i kreditiranja.

“Nadam se da je naše poduzetništvo sada stabilizirano nakon svih onih pokazatelja koje imamo u smislu rasta ukupnih prihoda i u smislu zapošljavanja”, kazao je Zrlić.

Poduzetnici su ustvrdili da im nedostaje sezonskih radnika, ali i upozorili na obrazovni sustav koji bi trebao biti prilagođen potrebama tržišta rada te iskazali želju da se prihvati kurikularna reforma kako bi se riješio problem deficitarnih zanimanja, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu.

Nakon tribine “MINPO je tu za vas”, na kojoj je predstavio programe poticanja poduzetništva, ministar Horvat posjetio je u Poduzetničkoj zoni Poličnik novootvoreni pogon za preradu ribe obitelji Mišlov, čije je sjedište tvrtke u mjestu Kali na otoku Ugljanu, gdje je trenutačno zaposleno 40-ak radnika, a najavljeno je otvaranje još 20-ak radnih mjesta. Obišao je i HStec, tvrtku specijaliziranu za razvoj, projektiranje i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i druge visokobrzinske tehnike te za inženjering, projektiranje i automatizaciju specijalnih obradnih strojeva i sustava, koja je 2013. godine dobila nagradu “Zlatni ključ” za najinovativnijeg izvoznika Hrvatske. HStec izvozi na tržište Europske unije i SAD-a oko 80 posto proizvodnje.

Komentiraj

FOTO:Luka Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.