Andrija Hebrang je gostujući na HRT-u vezano za Hudu Jamu kazao: ‘Mi se ne okrećemo prema prošlosti zbog prošlosti, nego zbog budućnosti. Nema pomirbe bez istine’. Gostovao je  u Temi dana HRT-a uz HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha.

‘Iako čekam 25 godina da se otvori ta tema. Smatram da je rezolucija 1481 Vijeća Europe bila u pravu. To je rezolucija i zločinima komunizma. Nema pomirbe bez istine. Istinu ćemo naći samo otkopavanjem svih pokojnika. Dužni smo otkopati sve’, istaknuo je.

Beus je kazao kako je žalosno da se Hrvatska nije snažnije uključila u proces iskapanja posmrtnih ostataka.

“Naša je sramota da 27 godina država nije, a to je njen posao, ništa napravila se onima koji nisu sahranjeni na dostojanstven način ukaže minimum civiliziranog standarda – da im kosti počivaju na označenim grobištima gdje im potomci imaju gdje odati pijetet”, istaknuo je.

Podsjetimo što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala u četvrtak na mariborskom groblju. ‘Mislim da je danas bitno reći nešto radi povjesti i prije svega budućnosti, došla sam se ovdje pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komuninističkog režima nakon drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru s dostojanstvom i pijetetom moramo pokloniti žrtvama, a povjesnu istinu se mora utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost.’

Komentiraj