Politički tajnik Mosta nezavisnih lista i saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je u ponedjeljak zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću o tome namjerava li Ministarstvo poljoprivrede i u kojim rokovima ustrajati da se podaci o podmirenju obveza prema poljoprivrednim dobavljačima, ali i svim drugim dobavljačima Agrokora, javno objavljuju.

Grmoja je od Tolušića zatražio objašnjenje o načinima na koje će Ministarstvo poljoprivrede zaštiti interese poljoprivrednih proizvođača u naplati starih potraživanja, ukoliko je poljoprivrednik taj koji je robu predao firmi koja je zatim istu robu isporučila Agrokoru, Konzumu, te ostvarila podmirenje obveza kao tvrtka vjerovnik. Na to je, podsjetio je, upozorio i to detaljno objasnio predsjednik Hrvatske Udruge Poljoprivrednika H.U.P. Tihomir Jaić.

Grmoju također zanima i kada je i koje radnje Ministarstvo poljoprivrede poduzelo u konkretnom slučaju zaštite preko 500 kooperanata Udruge Mandarina čija potraživanja prema Agrofructusu prelaze preko 10 milijuna kuna, a odnose se na potraživanja starija od šest mjeseci te je li Agrofructus naplatio svoja potraživanja prema koncernu Agrokor. Ako jest, navodi, pitanje je koje radnje će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti kako bi u daljnjim koracima podmirio svoja dugovanja prema poljoprivrednim proizvodačima, kod kojih je i nastao sav trošak proizvodnje i pred kojima je nova berba i plasman poljoprivrednih proizvoda.

“Smatramo važnim da javnost zna na koji način će Ministarstvo poljoprivrede zaštiti poljoprivredene proizvođače, dobavljače Agrokora s obzirom da postajemo svjedoci ogromne razine netransparentnosti prisutne prilikom novog zaduživanja u smislu raspolaganja kreditnim sredstvima. Pritom mislimo na neprecizirane udjele za različite namjene te činjenice pogodovanja određenoj skupini vjerovnika, onoj koja je pristala na daljnje financiranje “Agrokora” novim kreditima, stoji uz osalo u Grmojinu pitanju ministru poljoprivrede.

Komentiraj