Danska planira informacijsku kampanju u stranom tisku s ciljem da izbjeglice odvrati od ulaska u naciju nakon što su krijumčari ljudi počeli nuditi brošure u kojima navode podatke o socijalnim davanjima i drugim beneficijama u pojedinim europskim zemljama, javlja Local.

Brošura uspoređuje rokove u kojima je dozvoljeno ujedinjenje s obitelji, kao i novčane iznose mjesečnih potpora za izbjeglice u zemljama poput Njemačke, Danske i Švedske.

“Postoji nešto čudno u činjenici da su izbjeglice spremne proputovati nekoliko zemalja prije nego što završe u Danskoj, Švedskoj ili Njemačkoj,” rekla je ministrica za integracije Inger Støjberg i dodala kako dobar dio imigranata još ne zna da je nova danska vlada srezala pomoć za tražitelje azila do 45 posto.

“Oglasi će sadržavati činjenične informacije o prepolovljavanju beneficija i drugim ograničenjima koje usvajamo. Takva se vrsta informacija širi izrazito brzo,” kaže ministrica.

Najava ne prolazi bez kritika, no Støjberg inzistira na kampanji iako njen početak i geografsko odredište još uvijek nisu zacrtani.

“To bi moglo biti u zemljama poput Turske i drugim mjestima koja su na oku krijumčara ljudi,” rekla je.

Prema podacima Ureda za imigraciju koje citira Local, u Dansku je prošle godine ušlo 14,815 ljudi, 2013. ta je brojka iznosila 7,557, dok je ova godina na putu da obori postojeće rekorde.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.