Danska planira informacijsku kampanju u stranom tisku s ciljem da izbjeglice odvrati od ulaska u naciju nakon što su krijumčari ljudi počeli nuditi brošure u kojima navode podatke o socijalnim davanjima i drugim beneficijama u pojedinim europskim zemljama, javlja Local.

Brošura uspoređuje rokove u kojima je dozvoljeno ujedinjenje s obitelji, kao i novčane iznose mjesečnih potpora za izbjeglice u zemljama poput Njemačke, Danske i Švedske.

“Postoji nešto čudno u činjenici da su izbjeglice spremne proputovati nekoliko zemalja prije nego što završe u Danskoj, Švedskoj ili Njemačkoj,” rekla je ministrica za integracije Inger Støjberg i dodala kako dobar dio imigranata još ne zna da je nova danska vlada srezala pomoć za tražitelje azila do 45 posto.

“Oglasi će sadržavati činjenične informacije o prepolovljavanju beneficija i drugim ograničenjima koje usvajamo. Takva se vrsta informacija širi izrazito brzo,” kaže ministrica.

Najava ne prolazi bez kritika, no Støjberg inzistira na kampanji iako njen početak i geografsko odredište još uvijek nisu zacrtani.

“To bi moglo biti u zemljama poput Turske i drugim mjestima koja su na oku krijumčara ljudi,” rekla je.

Prema podacima Ureda za imigraciju koje citira Local, u Dansku je prošle godine ušlo 14,815 ljudi, 2013. ta je brojka iznosila 7,557, dok je ova godina na putu da obori postojeće rekorde.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.