Na svečanoj večeri u ponedjeljak navečer u Uredu predsjednice u čast britanskog kraljevskog para, princ od Walesa čestitao je Hrvatskoj na iznimnom napretku u posljednjih dvadeset godina otkad ju je zadnji puta posjetio, te joj zaželio daljnji mir i napredak, dok je hrvatska predsjednica kazala svom visokom gostu da je donio novi optimizam zemlji.

“Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće”, rekao je princ Charles u zdravici na večeri na kojoj se okupilo šezdesetak osoba iz javnog života Hrvatske.

Princ je zadnja dva puta posjetio Hrvatsku za vrijeme i neposredno nakon rata,1996.

“Danas popodne vidio sam dio Zagreba i ne mogu vam reći koliko je lijepo vidjeti kako je ovaj divan grad obnovljen s osjećajem. Ne može biti bolje ilustracije iznimnog napretka koji ste postigli u posljednjih dvadeset godina”, rekao je princ Charles koji je peti puta u Hrvatskoj.

Svoju je zdravicu završio na hrvatskom jeziku, rekavši “Hvala lijepa. Živjeli”.

Kolinda Grabar Kitarović održala je zdravicu na engleskom jeziku, rekavši Charlesu da je donio “novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba”, te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti.

“Posjetili ste Hrvatsku zadnji put prije dvadeset godina i nadam se da ćete uočiti koliko se Hrvatska promijenila. Napravili smo ogroman napredak kao zemlja i kao građani”, rekla je predsjednica te  nazdravila “bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije ali prije svega prijateljstvu, razumijevanju i našoj zajedničkoj budućnosti koja je pred nama”.

Hrvatska i Velika Britanija danas dijele zajedničku budućnost, kao članice EU-a i NATO-a ali i kao stari prijatelji, naglasila je.

Brojni političari, znanstvenici, akademici, umjetnici i predstavnici vjerskih zajednica okupili su se na svečanoj večeri na Pantovčaku. Među 66 uzvanika bili su, uz domaćine – predsjednicu i njezinog supruga, i premijer Tihomir Orešković sa suprugom, prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko sa suprugom, predsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, predstavnici sudbene vlasti, vojske, HAZU-a, rektori sveučilišta, te predstavnici nacionalnih manjina i vjerskih zajednica. Na večeri su bili i glumica Zrinka Cvitešić koja zapaženu karijeru gradi upravo u Londonu te izumitelj električnih automobila Mate Rimac.

Predsjednica i princ Charles razmijenili su darove – princ je dobio arhivsko vino iz Iločkih podruma i sliku hrvatskog umjetnika Matka Trebotića, dok je predsjednici uručen komplet od šest tanjura dekoriranih umjetničkim slikama biljaka te potpisana fotografija britanskog para, princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla.

Na svečanoj večeri posluženi su rižoto sa šparogama i istarskim tartufom, brancin u maslinovom ulju s kremom od mladog ličkog krumpira i špinatom, miješana proljetna salata i maline na rižinom čipsu, a služila su se vina Iločkih podruma.

Svečanom večerom na Pantovčaku završio je prvi dan posjeta kraljevskog para Hrvatskoj, koji se u utorak nastavlja u Osijeku, Kopačkom ritu i Đakovu kojemu se princ Charles, kako je rekao, jako veseli.

“Sutra se jako veselim posjetu Osijeku. Imat ću prigodu susresti se s lokalnim političkim i vjerskim čelnicima te čuti kako surađuju nakon mirne reintegracije istočne Slavonije u Hrvatsku”, rekao je u svom govoru princ Charles.

Komentiraj