Finska policija objavila je u subotu da je uhitila tridesetak osoba nakon nasilja tijekom mimohoda neonacista u gradu Jyvaskyla u središtu Finske.

Na mimohodu Pokreta finskog otpora (SVL) mirno se okupilo četrdesetak ljudi sve dok se neki sudionici nisu potukli su prolaznicima, stoji u priopćenju.

Dodaje se da nema ozlijeđenih.

Ti incidenti su izbili četiri dana nakon skupa od deset tisuća prosvjednika u utorak u Helsinkiju koji su istaknuli svoju privrženost multikulturnoj Finskoj.

Ti su se prosvjednici okupili nekoliko dana nakon kontroverznih izjava jednog zastupnika desnice koja sudjeluje u vlasti. Zastupnik stranke Pravi Finci Olli Immonen napisao je na Facebooku da sanja o “snažnoj i hrabroj naciji koja će pobijediti košmar zvan multikulturalnost”.

Zbog jezične barijere imigracija je relativno slaba u Finskoj. Prema službenim statistikama, nešto više od 300.000 osoba ima starno podrijetlo ili 5,5 posto stanovništva. Više o polovice su Europljani, uglavnom ruskog ili estonskog podrijetla.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.