Festival Orgulje Heferer, koji promiče i njeguje orguljsku glazbe te upozorava na potrebu očuvanja i obnove orgulja kao važnog dijela hrvatske kulturne baštine, otvara u nedjelju nastup sopranistice Valentine Fijačko Kobić i orguljaša Pavla Mašića u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krapinskim Toplicama.

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Umjetničke radionice Heferer, ovogodišnji, 22. festival do 18. prosinca donosi 32 koncerta diljem Hrvatske u crkvama, samostanima i katedralama, na kojima će se predstaviti brojni vrsni domaći i inozemni umjetnici.

 

  • Bogati program koncerata donosi, među ostalim, nastupe Helene Fauchere i Borne Barišić, Gorana Končara i izraelskog orguljaša Yuvala Rabina, Barbare Suhodolčan i Josipe Leko, Andreasa Liebiga, Martine Gojčeta Silić, Danijela Drila.

 

Festival završava u Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu, koncertom sopranistice Tamare Ivaniš i Okteta Donum te orguljista Višeslava Jaklina.

Za razvoj orguljarstva u Hrvatskoj najzaslužnija je Umjetnička radionica Heferer, koju je kao Prvu hrvatsku gradionu orgulja, harmonija glasovira 1849. u Grazu osnovao Mihael Heferer. U Hrvatsku tvrtka dolazi 1868., prvo u Karlovcu, a dvije godine kasnije i u Zagreb gdje se nastavlja obiteljska tradicija. Radionica Heferer sagradila je diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije 263 orgulje, koje se naziva i ‘kraljicom instrumenata’, samo u zagrebačkim crkvama njih osamnaest, te u okolici Zagreba još 29 orgulja. U suradnji s Koncertnom direkcijom ta je radionica 1994. pokrenula festival, ciklus koncerata na orguljama koje je obnovila.

Dio ovogodišnjeg programa organiziran je u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous, te s Varaždinskim baroknim večerima.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.