Europska komisija je za 2016. donijela dosad najveći proračun za humanitarnu pomoć koji iznosi rekordnih 1,1 milijardu eura, uključujući 445 milijuna eura za žrtve sirijske krize, objavila je u petak Europska komisija.

 

Prošle godine za humanitarnu je pomoć bilo namijenjeno 920 milijuna eura, rekli su dužnosnici na skupu u spomen na smrtonosne napade na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. godine. U tim napadima poginula su 22 humanitarna radnika, među njima i Sergio  Vieira de Mello, brazilski diplomat koji je bio posebni izaslanik UN-a u Bosni i Hercegovini 1993.-1994. te na Kosovu 1999.

Europska unija je, zajedno sa sredstvima država članica EU, najveći svjetski donator humanitarne pomoći, navodi se na stranici Europske komisije.

Opća skupština UN-a je 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta.

U četvrtak je EU  pozvao na trenutačni prekid vatre u Alepu, opkoljenom sirijskom gradu u kojemu je zatočeno 300.000 ljudi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.