Grčki parlament je u petak ujutro, nakon cjelonoćne rasprave, prihvatio treći paket pomoći vrijedan 85 milijarda eura, uglavnom zahvaljujući glasovima oporbe.

Tekst je prihvaćen s 222 glasa ‘za’, 64 ‘protiv’ i 11 suzdržanih.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je zastupnike uoči glasovanja da podupru dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji će osigurati, ocijenio je, “opstanak zemlje i nastavak borbe”.

 

  • Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.

 

On je upozorio, nekoliko sati prije sastanka euroskupine koja odlučuje hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj, da bi međuzajam, zamjensko rješenje koje predlaže Njemačka, zapravo “bio povratak u beskonačnu krizu”.

“Neko to uporno želi a mi smo odgovorni da to spriječimo, da to ne olakšamo”, rekao je premijer nakon cjelonoćne rasprave u parlamentu kojega se predsjednica Zoi Konstantopoulou žestoko protivi novom paketu pomoći vrijednom 85 milijarda eura u zamjenu za koji vjerovnici traže provođenje drakonskih mjera štednje.

Grčki parlament čitavu je noć raspravao o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.

Ciprasu je potrebno “zeleno svjetlo” parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone.

To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci.

U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći i završila je glasovanjem nešto iza devet sati ujutro.

Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina. Vlada je priopćila da je Lafazanis odlučio “krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza”.

Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.