Ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi na B razini, koji je pisan u petak, potpuno je regularan, dok će se svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati jer je objava teme eseja u noći neposredno prije ispita dovela u sumnju regularnost tog dijela ispita, objavila je u subotu ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovane obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić na mrežnim stranicama NCVVO-a.

[quote_box_center]

  • Ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi na B razini, koji je pisan u petak, potpuno je regularan
  • Svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko će se provjeravati

[/quote_box_center]

Tijekom postupka vrednovanja provjerit će se sumnje je li objava mogućih tema eseja na A razini ispita mogla utjecati na rezultate tog dijela ispita “pa će se svaki pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti”, pojašnjava ravnateljica NCVVO-a.

Ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi sastojao se od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja.

Ispit je u svim školama i na svim ispitnim mjestima proveden bez ikakvih problema, podsjećaju u NCVVO-u, međutim, objava mogućih tema eseja u noći prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini dovelo je u pitanje regularnost tog dijela ispita.

Detaljna analiza

Zbog toga će se provesti analiza tog dijela ispita “s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene”.

Nakon te provjere ravnateljica NCVVO-a će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni ispita iz engleskog jezika, a odluka će se objaviti nakon ocjenjivanja i analize, najavila je Jukić.

Naglašava da će se odluka donijeti temeljem članka 2. stavka 3. Pravilnika o polaganju državne mature, u kojemu stoji da se “ispiti državne mature na standardizirani način provode u cijeloj državi u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve učenike, odnosno pristupnike”.

Inače, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u petak je potvrdio informaciju da je jedna od tema eseja iz engleskog jezika koja se u noći s četvrtka na petak u 1,56 sati pojavila na jednom web portalu, jednaka temi koja je bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja ispita iz engleskog jezika – A razine u provedbi državne mature.

Učenici su jučer ujutro pisali ispit državne mature iz engleskog jezika, koji se sastoji od tri dijela, a zbog ‘curenja’ teme eseja iz engleskog policija je pokrenula kriminalističku istragu.

Druga dva dijela testa iz engleskog jezika, kao ni B razina, u cjelini nisu ugroženi, naveli su jučer iz NCVVO-a.

Komentiraj