Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je čestitao kandidatu austrijskih ultradesničara Norbertu Hoferu na najvećem broju osvojenih glasova u prvom krugu izbora za novog predsjednika Austrije, zaželivši pritom njegovu konačnu pobjedu u drugom krugu.

U čestitci čiji je sadržaj objavio njegov ured, Dodik navodi kako je “s velikom radošću” primio vijest o Hoferovu uspjehu u prvom krugu austrijskih predsjedničkih izbora te kako se nada njegovu “uvjerljivu tijumfu” u drugom krugu 22. svibnja.

Dodik drži kako bi  Hoferovom pobjedom Austrija dobila “dostojnog predsjednika koji će znati raditi na očuvanju i napretku svih njenih vrijednosti ali i unapređenju odnosa s ostatkom svijeta”.

Poručio je i kako će pozvati sve Srbe koji žive u Austriji da podupru kandidata Slobodarske stranke (FPOe) navodeći kako je Hofer “osvjedočeni srpski prijatelj”.

Iako je na čelu stranke koja nosi socijaldemokratsku odrednicu, Dodika zbog njegovog nacionalističkog i separatističkog djelovanja kao sugovornika izbjegavaju predstavnici svih ljevičarskih ali i stranaka centra demokratskih država Europe.

On je stoga saveznike počeo tražiti među desničarskim ekstremistima a austrijska FPOe među omiljenim mu je partnerima.

Austrijska vlada do sada se opetovano ograđivala od političke potpore koju je FPOe pružala Dodiku.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.