Oko dvije tisuće izbjeglica stiglo je na austrijsku granicu iz Mađarske, a taj bi se broj tijekom dana mogao udvostručiti, priopćila je austrijska policija u subotu.

Izbjeglice su po dolasku na granicu u Austriju ulazili pješice, a policija ih je usmjeravala prema kolodvoru u Nickelsdorfu ili do velike koncertne dvorane gdje bi se trebali prijaviti oni koji žele ostati u Austriji.

Kako bi se omogućilo izbjeglicama koji ne žele ostati u toj zemlji da nastave put u pravcu Njemačke, austrijske željeznice organizirale su posebni vlak koji će azilante prevesti dalje u smjeru Njemačke. Tijekom dana planirano je više takvih vlakova.

Nekoliko stotina izbjeglica ukrcalo se noćas u Budimpešti u autobuse koje su osigurale mađarske vlasti te se u dugačkoj koloni uputilo prema granici sa Austrijom.

 

  • Mađarska vlada prethodno je priopćila da će osigurati stotinu autobusa kojima bi se više stotina izbjeglica sa glavne željezničke postaje u Budimpešti i oni koji su krenuli pješice prema graničnom prijelazu s Austrijom, prevezlo do granice s tom zemljom.

 

Austrijski kancelar Werner Faymann na svom Facebook profilu napisao je kako su se Austrija i Njemačka dogovorile pustiti izbjeglice iz Mađarske da pređu granice i uđu u njihove zemlje.

Faymann je nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom priopćio kako je ta odluka donesena na temelju trenutne situacije na mađarskoj granici i da je usuglašena s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Austrijski Crveni križ očekuje između 800 i 1 500 izbjeglica iz Mađarske

Austrijski Crveni križ priopćio je da u idućih nekoliko sati očekuje kako će između 800 i 1 500 izbjeglica stići u izbjeglički prihvatni centar u Nickelsdorfu, na granici sa Mađarskom.

Glasnogovornik austrijskog Crvenog križa Thomas Horvath u pokrajini Burgenland na mađarskoj granici izjavio je kako imaju najavu austrijskih vlasti da mogu očekivati dolazak između 800 i 1 500 izbjeglica. Naveo je i da radnici Crvenog križa za njih pripremaju krevete, hranu i tople napitke. Ako bude potrebno izbjeglicama će na raspolaganju biti i medicinska pomoć.

Nekoliko stotina izbjeglica ukrcalo se noćas u Budimpešti u autobuse koje su osigurale mađarske vlasti te se u dugačkoj koloni uputilo prema granici sa Austrijom.

 

  • Pozivajući se na izjave svjedoka Reuters je izvjestio da su mnogi među izbjeglicama bili dobro raspoloženi, smijali se i mahali mađarskim volonterima koji su im proteklih dana dijelili hranu i vodu.

 

Mađarska vlada prethodno je priopćila da će osigurati stotinu autobusa kojima bi se više stotina izbjeglica sa glavne željezničke postaje u Budimpešti i oni koji su krenuli pješice prema graničnom prijelazu s Austrijom, prevezlo do granice sa tom zemljom.

Austrijski kancelar Werner Faymann na svom Facebook profilu napisao je kako su se Austrija i Njemačka dogovorile pustiti izbjeglice iz Mađarskoj da pređu granice i uđu u njihove zemlje. Faymann je nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom priopćio kako je ta odluka donijeta na temelju trenutne situacije na mađarskoj granici i da je usuglašena sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Komentiraj