Sporovi država oko rute kojom prolaze izbjeglice mogli bi zaoštriti prilike na zapadnom Balkanu i u široj regiji, rekao je u četvrtak ujutro slovenski premijer Miro Cerar, po završetku izvanrednog summita Europske unije.

“Znamo da Balkan trenutno nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije. Zato je jako važno da se posebna pozornost posveti Balkanu i široj regiji, da im se pomogne, pa i financijski, to sam posebno istaknuo u raspravi”, kazao je Cerar nakon završenog summita. “Osobno sam istaknuo da mnogo pozornosti treba namijeniti regiji zapadnog Balkana”, kazao je u izjavi novinarima nakon summita Cerar, dodavši da kroz regiju sada prolazi veliki broj izbjeglica koji žele u Njemačku i druge europske države.

Cerar se pred početak summita sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, te izjavio da ga je izvijestio i o potencijalnom utjecaju izbjegličke krize na širu regiju koja gravitira prema Sloveniji.

“Upozorio sam ga da treba napraviti sve da ne dođe do većih napetosti između Hrvatske i Srbije, te da treba pomagati i onim državama koje još nisu članice Europske unije, ali s nama dobro surađuju”, kazao je Cerar za slovenske medije.

 

  • Dodao je da Slovenija želi djelovati kao medijator u tim mogućim sporovima, ali je i sama opterećena izbjegličkim valom koji je dijelom preko njene “schengenske” granice s Hrvatskom prešao prema Austriji i Njemačkoj.

 

Istaknuo je da je summit o izbjegličkoj krizi protekao u konstruktivnom duhu i da je to bio zadnji trenutak da se raspravlja o rješenjima za sadašnju krizu iako se to učinilo možda i prekasno.

“Obavili smo temeljitu i konstruktivnu raspravu. Konačno se i EU pokreće u pravom smjeru iako to dolazi sa zakašnjenjem. Sada je krajnje vrijeme kad još s pravim mjerama možemo dovesti do neke stabilizacije prilika”, kazao je Cerar.

Dodao je kako idućih dana čelnici zemlja EU-a i Europska komisija trebaju pokušati naći konkretna rješenja za sadašnju izbjegličku krizu, rekavši da to znači da napori za kontrolu migracija trebaju biti usmjereni na zemlje iz kojih oni dolaze, te na razgovore s Turskom iz koje migranti dolaze u Europu i drugim zemljama u okruženju Sirije, te bolje kontrolirati vanjske granice EU-a.

Uz to, Cerar je naglasio važnost uspostave “hot spots”, zemalja u kojima će se zadržavati izbjeglice na putu na njihove konačne destinacije, kako bi se registrirali i prijavili, što će biti definirano do kraja studenoga.

Komentiraj

FOTO:HINA / STA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.