Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći Grčkoj “ako ona to zatraži”, izjavila je u ponedjeljak direktorica te novčarske ustanove Christine Lagarde dan nakon što su Grci referendumom odbacili uvjete međunarodnih kreditora.

“Pomno pratimo stanje i spremni smo pomoći Grčkoj ako to ona zatraži”, izjavila je Lagarde.

Grčki su birači s više od 60 posto glasova u nedjelju odbacili reforme i proračunske rezove koje u zamjenu za isplatu nove rate zajma od njih zahtijevaju vjerovnici (MMF, Europska unija, Europska središnja banka).

 

U kratkom priopćenju Lagarde ne objašnjava tko bi službeno trebao zatražiti pomoć.

Uobičajeno MMF dodjeljuje pomoć na zahtjev države koja je u velikim financijskim poteškoćama.

  • “Pomno pratimo stanje i spremni smo pomoći Grčkoj ako to ona zatraži”, izjavila je Lagarde.

No stanje je specifično u Grčkoj koja nije MMF-u isplatila dospjelu ratu kredita od 1,6 milijarde eura.

MMF nije odmah reagirao na rezultate nedjeljnog referenduma koji je podijelio eurozonu i očekuje se da njezini čelnici u utorak ne budu složni na sastanku na vrhu.

MMF, koji bi trebao sudjelovati na tom summitu, poziva Grke da provedu nove mjere, ali istodobno poziva Europljane da ublaže svoj zahtjeve prema Grčkoj i tako joj pomognu premostiti golemi financijski jaz.

MMF procjenjuje da Grčkoj treba najmanje 50 milijarda eura u iduće tri godine, od čega 36 milijarda svježeg novca iz Europe.

Iako je Grčka propustila podmiriti dospjelu ratu od 1,6 milijarda eura, ona s MMF-om ima ugovor do proljeća 2016. Na papiru ima prvo od MMF-a primiti još 16 milijarda eura pomoći

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.