Britanski premijer David Cameron u utorak je pred uključenim mikrofonima britanskoj kraljici kazao da na Summit o borbi protiv korupcije koji se u četvrtak održava u Londonu dolaze čelnici nekih “nevjerojatno korumpiranih zemalja”, među kojima su Nigerija i Afganistan, na što Elizabeta II. nije reagirala.

Cameron će u četvrtak biti domaćin međunarodnog Summita o borbi protiv korupcije čiji je cilj poduzeti globalnu akciju po tom pitanju u svim aspektima života.

U video snimci koju je objavio ITN, vidi se kako Cameron razgovara s kraljicom o summitu.

“Jutros smo obavili vrlo uspješan sastanak kabineta na kojemu smo razgovarali o summitu o borbi protiv korupcije”, rekao je Cameron kraljici dok mu se Elizabeta II. približavala. “Doći će i Nigerijci… zapravo u Britaniju će doći čelnici nekih nevjerojatno korumpiranih zemalja. Nigerija i Afganistan, dvije su vjerojatno najkorumpiranije zemlje na svijetu”, rekao je.

Kraljica nije odgovorila na njegov komentar, no nadbiskup od Canterburyja na to je kazao: “No taj predsjednik zapravo nije korumpiran.” Nije poznato na koga je nadbiskup mislio.

Nigerijski predsjednik Muahmadu Buhari i afganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji će sudjelovati u radu sastanaka na vrhu, svjesni su korupcije u svojim državama i obećali su da će je nastojati suzbiti.

Po zadnjim podacima o korupciji koje je prikupila grupa Transparency International, Afganistan je na 166., odnosno predzadnjem mjestu godišnjeg popisa najkorumpiranijih zemalja. Samo su Sjeverna Koreja i Somalija, koje dijele 167. mjesto, korumpiranije. Nigerija je na popisu zauzela 136 mjesto.

Ne zna se je li Cameron bio svjestan činjenice da se njegova komunikacija s kraljicom snima dok je prisustvovao događaju u Buckinghamskoj palači.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.