Reformist Radimir Čačić upozorio je u petak u Saboru na kršenje sporazuma o sufinanciranju najma za osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji potpisanih u svibnju 2013. godine, na što je HDZ-ov Ivan Šuker uvjeravao da će HDZ s resornim ministrima iznaći mogućnosti da se taj problem riješi.

“U trenutku kada je postavljen model i kada se išlo graditi te 32 škole i sportske dvorane, obavljen je razgovor i s tadašnjim predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i s potpredsjednikom Damirom Polančecom te smo objasnili cijeli model. Za to smo dobili podršku koja je javno obznanjena te je dogovoreno sufinanciranje od 50 posto. No, nakon toga, iz različitih razloga, Vlada je odustala, a mi smo model realizirali i imamo u Varaždinskoj županiji 94 posto djece u osnovnoj i srednjoj školi u jednosmjenskoj nastavi”, poručio je Čačić, nakon stanke koju je zatražio po toj temi.

Ivan Šuker, koji je u ime Kluba HDZ-a stanku zatražio po istoj temi, odgovorio je kako će njegov klub u suradnji s resornim ministrima pokušati iznaći mogućnosti da se taj problem riješi.

“S obzirom da nije fiksna pozicija u proračunu, određenim preraspodjelama među pozicijama se to može riješiti, jer bez obzira koja politička opcija je u kojoj jedinici lokalne samouprave na vlasti, ima nešto iznad toga, a to su naša djeca”, rekao je Šuker.

Podsjetio je da je cijeli projekt krenuo kad je hrvatsko gospodarstvo raslo od 4 do 5 posto, kada su rasle plaće, a godišnji prihod u proračunima lokalnih samouprava rastao od 11 do 16 posto, dok su prihodi u državnom proračunu rasli na godišnjoj razini 11 posto. No, istaknuo je, došla je gospodarska kriza i cijela se priča “okrenula naopačke”.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.