Proces opoziva brazilske predsjednice Dilme Rousseff nastavljen je u utorak posljednjom raspravom u Senatu prije povijesnog glasovanja u srijedu kojim će, osim ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, ljevičarska predsjednica te najveće zemlje u Latinskoj Americi biti smijenjena s dužnosti.

Sjednica je počela iznošenjem argumenata tužiteljstva.

Odvjetnica Janaina Paschoal, koja je pokrenula cijeli ovaj proces, uzela je prva riječ kako bi pokušala dokazati da je prva brazilska predsjednica, izabrana 2010., kazneno odgovorna za proračunske makinacije, odbacivši njezine optužbe da je riječ o pokušaju državnog udara.

“Opoziv je ustavni lijek kojem moramo pribjeći kada situacija postane jako ozbiljna, a to se dogodilo”, kazala je, ističući da je opoziv “rođen na ulici” i pozivajući se na Boga.

“Bog je učinio da više ljudi istodobno shvati što se događa u zemlji”, kazala je.

Izlaganje je teatralno završila u suzama tražeći oprost za “patnje” koje je izazvala Rousseff.

Senatori još trebaju saslušati argumente obrane nakon čega će u 10 minuta moći iznijeti svoja mišljenja. Konačno glasovanje održat će se rano u srijedu.

Za opoziv predsjednice potrebni su glasovi dvije trećine senatora, njih 54 od 81.

Rousseff (68), koja je u ponedjeljak 12 sati odgovarala na pitanja senatora, odbacuje optužbe da je prekršila proračunska pravila i tvrdi da brazilske gospodarske elite i politička oporba pokušavaju destabilizirati njezinu vladu od njezina reizbora 2014. kako bi zaštitile interese privilegiranih, uključujući privatizaciju javne imovine kao što su goleme podvodne rezerve nafte.

Optužena je da je novcem državnih banaka financirala državnu potrošnju tijekom izborne godine 2014. Ona ističe da taj novac nije utjecao na deficit te da je iduće godine u cijelosti vraćen. Tvrdi također da su svi njezini prethodnici postupali jednako a protiv njih nisu bile pokretane istrage.

Bude li opozvana, Rousseff više neće moći obnašati javne funkcije osam godina.

Rousseff od sredine svibnja mijenja jednako nepopularan potpredsjednik Michel Temer (75) (PMDB, desni centar) koji će, ako ona bude proglašena krivom i opozvana, odslužiti njezin mandat do kraja 2018.

Njegova vlada najavila je da će uvesti nepopularne mjere štednje kako bi smanjila sve veći državni deficit zbog kojeg je Brazil prošle godine ostao bez investicijskog rejtinga.

Temer je uvjeren da će dobiti potporu dvije trećine senatora i za srijedu je najavio obraćanje naciji, nakon čega će otputovati na summit G20 u Kini.

Mjesni mediji navode da će za opoziv predsjednice glasovati 59 senatora.

Brazil je već dvije godine u recesiji za što mnogi krive upravo Rousseff. Popularnost joj je pala i zbog velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, koji je bacio sjenu na većinu političke elite, uključujući Temerovu stranku. Za pokušaj ometanja pravosuđa, pasivnu korupciju i pranje novca u toj aferi optužen je i bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva.

Rousseff je bila predsjednica upravnog odbora Petrobrasa od 2003. do 2010. u vrijeme najveće korupcije. Ona tvrdi da nije znala ni za kakve nepravilnosti i protiv nje nije podignuta optužnica.

Brazil ima 11 milijuna nezaposlenih i deficit veći od 45 milijardi dolara.

Komentiraj

FOTO:EPA/CADU GOMES
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.