Milijuni Brazilaca u ritmu glazbe u subotu su izašli na ulice te se uz ples i pivo prepustili ritmu karnevala koji je počeo u petak, a najviše pozornosti privlači najstarija svečanost Rija Carnival Bacchanalia.

Od Recifea na sjeveroistoku do države Minas Gerasi na jugoistoku, Brazilci su zaboravili na brige izazvane gospodarskom krizom, koja ih je pogodila punom snagom kao i na korupcijske skandale političara.

U subotu ujutro u karnevalskoj prijestolnici Riju počela je proslava zvana Bola Preta koja okuplja milijun ljudi u povijesnom središtu grada. Sudionici odjeveni u crno i bijelo pjevaju tradicionalne karnevalske teme, uključujući “Cidade Maravilhosa” (Čudesan grad), piše agencija Reuters.

Karnevalske proslave počele su u petak prvim mimohodima školi sambe. Službeni početak proslava karnevala u subotu poslije podne označava se simboličnom predajom ključeva grada Kralju Momu, pretilom i veselom monarhu koji simbolizira ludost jedne od najvećih narodnih proslava na planetu.

Svečanost je donekle pomutio izostanak Marcella Crivelle, evangeličkog pastora koji je nedavno postao gradonačelnik Rija.  Umjesto njega na proslavu je došla njegova zamjenica za kulturu Nilcemar Nogueria, koja je gradonačelnikovu odsutnost opravdala bolešću njegove supruge. “Gdje je Crivella?”, vikalo je 70.000 gledatelja na stadionu Sambadrone.

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će podijeliti 77 milijuna prezervativa diljem zemlje, koja se priprema na četverodnevnu neprekidnu proslavu zaborava gospodarske krize, korupcije i nasilja.

“Karneval je puno više od proslave. Pomaže nam da na nekoliko dana zaboravimo životne probleme. To je važno u krizno vrijeme i omogućuje nam da na ulici ujedinimo zemlju razorenu nejednakostima svih vrsta”, objasnio je humorist Gregorio Duvivier, prenosi AFP.

Komentiraj