Emisije stakleničkih plinova padaju u 11 od 20 članica skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20), što je prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena, pokazala je u utorak studija.

 U izvješću, koje je sastavila nova organizacija znanstvenika i drugih stručnjaka nazvana Climate Transparency, navodi se i da je 15 članica G20 zabilježilo snažan rast obnovljive energije posljednjih godina.

 “Klimatska akcija G20 zabilježila je prekretnicu padom emisija u 11 članica i snažnim rastom obnovljive energije”, stoji u izvješću. G20 je odgovorna za oko tri četvrtine emisija plinova s učinkom staklenika u svijetu, a pad stakleničkih emisija tijekom petogodišnjeg razdoblja do 2012. zabilježen je u Australiji, SAD-u, Kanadi, Japanu, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, EU-u, Južnoafričkoj Republici, Italiji, Francuskoj i Meksiku.
 Također se navodi da sve članice G20 “moraju hitno dekarbonizirati svoja gospodarstva” kako bi ispunile UN-ov cilj, a to je da globalno zagrijavanje do 2100. godine ne prijeđe 2 stupnja Celzija iznad razina iz predindustrijskog razdoblja.
 Čelnici G20, predvođeni SAD-om i Kinom, sastat će se u Turskoj 15. i 16. studenoga, a Francuska će od 30. studenoga do 11. prosinca predsjedati 21. konferencijom članica Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, koja bi trebala iznjedriti ambiciozan međunarodni sporazum kao odgovor na očekivanja stanovništva pogođenog tim promjenama.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.