Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za bombaški napad na minibus afganistanske televizijske mreže Tolo u kojemu je u srijedu u središtu Kabula poginulo sedam ljudi, što je prvi veći napad na neko afganistansko glasilo.

Talibani su u listopadu objavili  da dvije glavne afganistanske mreže, Tolo i 1TV, smataraju “vojnim ciljevima”, dakle metama svojih napada. Zamjerali su im što šire “propagandu” jer su islamističke pobunjenike optužili za silovanja tijekom borba u Kunduzu koji su pobunjenici zauzeli u rujnu 2015.

“Ovaj napad je odgovor na neprijateljske osjećaje Tola prema islamu”, napisali su talibani u priopćenju koje je potpisao njihov “vojni odbor”.

Meta napada u srijedu bio je minibus koji je prevozio zaposlenike produkcijske kuće Kaboora, podružnice grupacije Tolo.

Načelnik kabulske policije Abdul Rahman Rahimi potvrdio je da je Tolo bio na meti napada u kojemu je sedam ljudi poginulo a 25 ranjeno. Bombaš samoubojica se zaletio svojim vozilom u minibus na cesti zapadno od Kabula, rekao je pomoćnik načelnika kabulske policije Sajed Gul Aga Rohani.

“U tom terorističkom napadu izgubili smo sedam zaposlenika”, potvrdio je Tolo na Twitteru.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.