Njemačka vlada odobrila je u srijedu uvođenje osobnih iskaznica za izbjeglice u pokušaju da bolje kontrolira val imigranata iz Sirije, Afganistana i ostalih nemirnih država.

Oko milijun izbjeglica očekuje se u Njemačkoj ove godine, a lokalne vlasti teško se nose i tim priljevom.

Kancelarka Angela Merkel pod snažnim je udarom oporbe i konzervativnih saveznika jer je otvorila granice zemlje izbjeglicama iz Sirije. Kritike su se pojačale nakon terorističkih napada na Pariz 13. studenog.

Osobne iskaznice sadržavat će informacije o datumu i mjestu rođenja, nacionalnosti i spolu, kao i fotografiju te pojedinosti o visini i boji očiju. U registracijskim centrima izbjeglicama će uzimati i otisci prstiju.

“Na ovaj način možemo bolje otkrivati osobe koje pokušavaju skriti svoj identitet”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas De Maiziere.

Vlada očekuje da će s obradom iskaznica početi do sredine veljače, nakon što ih odobri parlament, a da će izdavanje početi kasnije iduće godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.