Iako je Rusija na početku svijet uvjeravala kako je sa operacijama u Siriji započeka kako bi poazila ISIS, njihovi zračni napadi uglavnom ciljaju protivnike režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Bloomberg izvještava kako su čak i ruski dužnosnici priznali da je ruska intervencija u Siriji usmjerena na jačanje sirijskog predsjednika s kranjim ciljem da se svijetu ponudi izbor – Assad ili ISIS.

Ruska intervencija, koja se sastojala od velikih pošiljki oružja i stalnim zračnim napadima usmjerena je na preuzimanje kontrole nad područjima koja su u rukama svih pobunjenika – uključujući obje skupine nacionalističkih pobunjenika koje podupire CIA te islamističkih milicija.

“Na Zapadu govore o umjerenoj oporbi, ali mi to još nismo vidjeli u Siriji”, rekao je general Andrej Kartapolov za novine Komsomolskaya Pravda. “Koliko umjerena može biti svaka osoba koja u ruke uzima oružje i bori se protiv pravne vlasti?”

Ruski su zračni napadi usmjereni su uglavnom na sjeverozapad zemlje, duž kritične linije pobunjeničkih provincija koje razdvajaju Assadovu unutrašnjost Latakije od Aleppa, najvećeg sirijskog grada prije rata. Stapanje svih pobunjeničkih skupina u jednu jedinstvenu ideju o ‘teroristima’ omogućuje Rusiji da tijekom zračnih napada koiste širinu. Ta fleksibilnost znači da Rusija svoj ‘rad’ može predstavljati kao napad na ISIS i druge teroriste, a zapravo ima naglasak na pobunjenike na sjeverozapadu, koji predstavljaju primarnu prijetnju Assadovom režimu.

 

  • “Svatko razumije da je definicija ‘terorista’ vrlo nejasna, a to Rusiji omogućuje da ciljaju sve skupine kako bi se postigao glavni cilj – jačanje položaja sirijska vojske i pomoć u povratku kontrole nad glavnim gradovima”, rekao je Bloomberg čelnik Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku Rusije Fjodor Lukyanov.

 

Ruski su dužnosnici potvrdili da bi ruska intervencija mogla potrajati i više od godine dana, a njen je glavni cilj povratak teritorija kojeg drže pobunjenici. Čak i prije samih zračnih napada, Moskva je Assada opskrbljivala sa značajnom količinom resursa kako bi podržala Assadov režim tijekom 55-mjesečnog rata.

Šeg ruske predsjedničke administracije potvrdio je da je Moskva raspoređivala vojne resurse unaprijed kako bi se bolje pripremili za naoade. Kremlj je čak, piše Bloomberg, u Siriju poslao kuhare, plesače i pjevače kao jasan znak da se pripremaju na dugotrajni vojni angažman.

Komentiraj