Moguće je postupno ukidanje sankcija Rusiji ako se ostvare brzi napreci u primjeni Sporazuma iz Minska o ukrajinskom sukobu, izjavio je u petak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

“Nadam se ostvarenju napretka do kraja lipnja. Vidjet ćemo možemo li postupno smanjivati sankcije ili moramo zadržati trenutačne mjere”, rekao je ministar novinarima u Talinu.

“Ako ne bude napretka, bit će potrebna nova procjena”, rekao je i dodao da njihov cilj nije zadržavanje sankcija već rješenje sukoba.

Te izjave je ministar dao dan nakon izjava u Vilniusu i Rigi gdje je ocijenio da u Europskoj uniji postoji otpor prema produljenju europskih sankcija Rusiji. “Bit će nam teže nego lani naći zajedničko stajalište o tom pitanju”, rekao je Steinmeier.

Europske sankcije odnose se na banke, a u sektoru obrane i energije istieču u srpnju. Njihovo produljenje zahtijeva jednoglasnu odluku o kojoj će se raspravljati u lipnju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.