Hrvatski premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak se u Banskim dvorima sastao s kardinalom Vinkom Puljićem, izvijestili su iz Vlade.

Puljić je Oreškoviću zahvalio na potpori hrvatske Vlade i skrbi za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zabrinutost zbog iseljavanja Hrvata iz BiH. “Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini ne popravlja se već godinama, a sve je teža i gospodarska situacija”, kazao je.

Puljić je naglasio važnost pronatalitetne politike i stabilnosti obitelji, koju smatra gotovo jednako važnom kao i gospodarsku stabilnost. Povrat imovine i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa i dalje predstavlja veliki problem katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini. Za Hrvate u BiH europski put je jedini pravi put koji može pokrenuti pozitivne procese u zemlji. Stanje u Republici Srpskoj, naglašava kardinal Puljić, i dalje je vrlo teško.

I Orešković je naglasio važnost što skorijeg članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i ponovio da koristi svaku prigodu za iskazivanje jasne potpore Republike Hrvatske na tome putu. Potvrdio je kardinalu Puljiću da je trajna zadaća Vlade Republike Hrvatske skrb o hrvatskome narodu u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj