Australski mediji objavili su u četvrtak da su s australske ovce pronađene u divljini ostrižena rekordna 42 kilograma vune.

Obična merino ovca jedva je hodala pod teretom vune, koja je na njoj rasla oko pet godina. Ovca je pronađena u srijedu u bušu nedaleko od glavnog australskog grada Canberre, javio je ABC radio.

Tim iz udruge za zaštitu životinja RSPCA spasio je ovcu i pozvao volontere da joj uklone sloj vune koji je na mjestima bio debeo 47 cm.

 

  • Ianu Elkinsu, stručnjaku za striženje ovaca, trebalo je 45 minuta da dovrši taj zadatak. “Mislim da nikad prije nije bila ostrižena, a čini mi se da je pet ili šest godina stara”, rekao je Elkins.

 

“Ne bih rekao da je riječ o vuni visoke kvalitete, ali to je teško za očekivati nakon toliko vremena u bušu”, dodao je Elkins.

Ovca je time postavila novi svjetski rekord koji je dosad držala jedna novozelandska ovca s 27 kg vune.

Merino ovce strižu se redovito svake godine i daju oko pet kilograma vune.

Komentiraj

FOTO:EPA/RSPCA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.