Grčka je vlada najavila u nedjelju da će podići zdravstveni centar za izbjeglice na granici s Makedonijom.

Taj centar koji će biti podignut na graničnom prijelazu Idomeni, gdje brojni migranti čekaju na prelazak u Makedoniju, trebao bi početi raditi do srijede, kazala je vlada.

Mediji i humanitarne organizacije procjenjuju da se do nedjelje ujutro broj migranata u Idomeniju popeo na 14.000. Mnogi od njih su u šatorima, a djeca imaju brojne zdravstvene probleme.

Guverner Apostolos Cicikostas pozvao je vladu na proglasi izvaredno stanje u tom području.

Makedonija iznimno sporo propušta migrante na svoj teritorij, u skladu s dogovorom zemalja na balkanskoj ruti pa oni ostaju zaglavljeni na grčkoj strani granice.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je Makedoniji da će se suočiti s posljedicama ako ne propusti izbjeglice.

Čelnici Europske unije pokušat će u ponedjeljak postići dogovor s Turskom o zaustavljanju priljeva izbjeglica prema Europi, na sastanku čelnika 28 zemalja članica Europske unije s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.