Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je u četvrtak da administracija predsjednika Donalda Trumpa ne želi ulaziti u trgovinske ratove, no dodao je da je potrebno izmijeniti određene trgovinske odnose kako bi oni postali pošteniji prema američkim radnicima.

Mnuchin je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom u Berlinu rekao da Trump prepoznaje važnost trgovine za gospodarski rast ali želi da se njome više okoriste američke tvrtke i radnici. “Nije naša želja da ulazimo u trgovinske ratove. Predsjednik vjeruje u slobodnu trgovinu, ali on želi slobodnu i poštenu trgovinu”, rekao je Mnuchin.

Dvojica ministara financija susrela su se po prvi put, nekoliko dana uoči sastanka najviših financijskih dužnosnika zemalja skupine G20 koji se za vikend održava u njemačkom Baden-Badenu. Do sastanka dolazi uslijed strahovanja da bi okretanje američke administracije prema većem trgovinskom protekcionizmu moglo usporiti svjetski gospodarski rast.

Obojica ministara potvrdila su da su njihovi razgovori bili konstruktivni, te da će nastaviti surađivati kako bi se otklonile sve nesuglasice i promicao rast i blagostanje.

“Bio je to dobar početak”, rekao je Schaeuble, dodajući da je njihov sastanak pozitivan signal za “međunarodnu suradnju i proces G20”. “Pronašli smo dobre temelje za otvoreni razgovor o pitanjima o kojima nemamo ista stajališta”, rekao je Schaeuble.

Komentiraj