Iračke vladine snage, uz pomoć paravojnih postrojbi i podršku međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom, u nedjelju su bile pred protjerivanjem Islamske države iz jednog od njezinih posljednjih uporišta u zemlji.

U subotu, tjedan dana nakon početka ofenzive, zajedničko operativno zapovjedništvo koje usklađuje borbu protiv IS-a u Iraku, objavilo je da iračke snage sada drže “94 posto grada”, ili 27 od 29 četvrti u posljednjem uporištu Islamske države u pokrajini Niniva, a u nedjelju ujutro objavile su da su osvojile “sve četvrti”.

U toj su istoj pokrajini džihadisti izgubili početkom srpnja Mosul, drugi grad u Iraku i njihovo najveće urbano uporište u zemlji, 70 kilometara istočno od Tal Afara.

Nakon zauzimanja središta Tal Afara i njegove otomanske utvrde na kojoj su snage protiv IS-a smjesta izvjesile iračku zastavu, spustivši simbolično sve crne zastave džihadista na koje su naišle na svojem putu, borbe se nastavljaju.

Cilj je ponovno zauzeti al-Ayadieh, lokalitet 15 kilometara sjeverno od Tal Afara. To je selo važno za snage protiv IS-a jer se nalazi na jedinom putu, iz Tal Afara, kojim mogu krenuti džihadisti bježeći u Siriju.

Komentiraj