Tisuće pobornika trojice mladih zatvorenih čelnika “Revolucije kišobrana”, velikog prodemokratskog pokreta iz jeseni 2014. u Hong Kongu, prosvjedovali su nedjelju tražeći oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Prizivni sud izrekao je prošlog tjedna zatvorske kazne trojici čelika hongkonškog demokratskog pokreta u trajanju od 6 do 8 mjeseci, zadavši udarac traženju općeg prava glasa i izazvaši optužbe za političku umiješanost.

Joshua Wong (20), Alex Chow (24) i Nathan Law (26) osuđeni su prošle godine na rad za opće dobro zbog nezakonitog okupljanja, ali je hongkonško ministarstvo pravosuđa  tražilo reviziju presude i njihovo slanje u zatvor.

Wong je zatvoren na šest mjeseci, Chow na sedam a Law na osam. Law je dosad najmlađi demokratski izabrani zastupnik Hong Konga. Međutim, prošli je mjesec ostao bez te pozicije zbog vladine tužbe.

Na prosvjedima u nedjelju okupljeni su pred Prizivnim sudom u središtu otoka skandirajući tražili “oslobađanje svih političkih zatvorenika”.

Ova bivša britanska kolonija, kojom se upravlja po načelu “jedna zemlja, dva sustava” otkad je vraćena pod kinesku vlast 1997., bila je pogođena tromjesečnim uglavnom mirnim uličnim prosvjedima krajem 2014. godine na kojima se tražilo da Peking tome gradu omogući punu demokraciju i uvede opće pravo glasa, ali Peking nije uzmaknuo ni pedlja.

Komentiraj