Dodjelom medalja, diploma i nagrada u subotu je u Zagrebu završila  23. Hrvatska informatička olimpijada – HIO 2017., koju je Hrvatski savez informatičara organizirao na Visokom učilištu Algebra, a zlatnu medalju osvojio je Adrian Beker, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije.

Srebrnu medalju osvojio je Josip Klepec, a brončanu Vilim Lendvaj, učenici 3. razreda, također iz XV. gimnazije Zagreb, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog saveza informatičara (HSI).

Hrvatska informatička olimpijada,  najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj, okupilo je 25 najuspješnijih učenika srednjoškolskog uzrasta s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2016/2017.
Natjecanje je trajalo pet sati tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python, Pascal, C i C++ na Linux platformi.

Jedanaestorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2017. stekla su pravo sudjelovanja na Izbornim pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2017. godini – 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2017 (Ljubljana, Slovenija, od 10. do 15. srpnja) i 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2017 (Teheran, Iran, od 28. srpnja do 4. kolovoza).

Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Visoko učilište Algebra, ustupivši prostor za natjecanje, tvrtka Omega software dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima, te tvrtka Oracle Hrvatska dodijelivši prigodne poklone svim sudionicima HIO 2017.

Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, navode iz HSI-a.

Komentiraj