HINA / Almir RAZIĆ / FENA

ZVIZDIĆ ‘BiH bezuvjetno podupire vladu u Madridu i očuvanje cjelovitosti Španjolske’

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u nedjelju je uputio pismo španjolskom premijeru Marijanu Rajoy u kojemu je izrazio potporu očuvanju teritorijlnog integrireta i ustavnog poretka Španjolske.

Ističući dobre i prijateljske odnose Sarajeva i Madrida Zvizdić je naveo kako “u cijelosti podupire” aktivnosti premijera Rajoya u cilju očuvanja ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske.

“Načela vladavine prava za koje se zalažete, predstavljaju temeljnu vrijednost svakog demokratskog društva, i zbog toga vam upućujem izraze ohrabrenja da ustrajete i uspijete u očuvanju vladavine prava i europskih demokratskih načela kako bi svi vaši građani nastavili živjeti u miru i prosperitetu”, stoji u pismu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Zvizdićevo pismo španjolskom premijeru prvo je izravno očitovanje nekog bosanskohercegovačkog dužnosnika povodom proglašenja neovisnosti Katalonije.

Iako se strahovalo od toga da bi separatističke snage u Republici Srpskoj ohrabrene razvojem događaja u Kataolniji mogle potaknuti još snažniju kampanju za odvajanje toga entiteta od BiH to se nije dogodilo.

Predsjednik RS koji je obično najglasnijim zagovornikom osamostaljenja tog entiteta i propasti BiH kao države Milorad Dodik bio je upadljivo suzdržan u proteklim tjednima eskalacije katalonske krize a analitičari procjenjuju kako je takav njegov stav na tragu službene politike Beograda koji je u ovom sporu na strani Madrida što je opet rezultat činjenice da je Španjolska među rijetkim članicama Euriopske unije koje nisu priznale neovisnost Kosova.

U medijima se u subotu pojavila vijest kako je entitetska premijerka Željka Cvijanović na Twitteru objavila da će predložiti da RS prizna neovisnost Katalonije no odmah je uslijedio demanti iz njezina ureda.

Komentiraj