Zovak medicinskoj sestri starijoj od 65 godina nije odobrio nastavak rada

Početkom listopada ove godine, upravo u vrijeme kada su se u medijima objavljivali apeli umirovljenim liječnicima i drugom medicinskom osoblju da se stave na raspolaganje u borbi protiv pandemije koronavirusa, v.d. ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu Mario Zovak odlučio se na potpuno suprotan potez – dijelu osoblja koje je doseglo dobnu granicu za odlazak u mirovinu odbio je odobriti zahtjeve za nastavak rada i nakon 65. godine života. Nacional je u posjedu jedne Zovakove odluke kojom se odbija ovakva molba medicinskoj sestri s Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, koja će u siječnju ispuniti uvjete za mirovinu.

Kako ovaj zavod vodi liječnica Dijana Zadravec koja se zbog kadroviranja žestoko i javno sukobila s vodstvom bolnice, ali i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kojeg je kazneno prijavila za neovlašteno snimanje, ovakav Zovkov potez mogao bi se protumačiti kao nastavak obračuna. Pogotovo stoga što se u odluci ne objašnjava zašto u dobu teškog deficita zdravstvenog kadra ova medicinska sestra ne može nastaviti raditi: tek se općenito navodi da se ovakvi zahtjevi odobravaju sukladno kriterijima koje je Upravno vijeće KBC-a usvojilo u kolovozu 2017. ‘’Budući da razlozi koje ste naveli nisu dostatni da se može utvrditi kako će prestanak ovog radnog odnosa dovesti do poremećaja u procesu rada Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu’’, stoji u dopisu Marija Zovaka Dijani Zadravec.

Obje strane u sukobu u Vinogradskoj bolnici imaju svoje argumente pa osobe bliske Dijani Zadravec upozoravaju da se radi o skandaloznom postupanju v.d. ravnatelja, potpuno suprotnom čak i proklamiranoj politici Vlade i ministra zdravstva Beroša. S druge strane, vodstvo bolnice neslužbeno poručuje da se objavom ovakvih informacija ponovno pokušava ‘’pakirati’’ Mariju Zovaku. ‘’Spomenuta medicinska sestra nije na radnom mjestu koje je od vitalnog interesa za bolnicu, ona radi na ultrazvuku. Istina jest da nedostaje medicinskog kadra, no mi svejedno imamo svoje limite i kada bismo bez velike potrebe zadržavali kadar stariji od 65 godina, nikada ne bismo mogli dati priliku za zaposlenje mladim medicinskim sestrama’’, tvrdi ovaj sugovornik Nacionala.

Komentiraj